Spatadertherapie

Wat is een spatader (Varices)

Spataderen zijn aderen waarvan de wanden (bindweefsel) uitgerekt zijn. De kleppen die in de aderen aanwezig zijn functioneren niet meer afdoende, ze sluiten niet meer goed en gaan lekken. De druk onder de kleppen wordt groter, hoe groter de druk de wijder het bloedvat wordt, als gevolg daarvan bezwijken meerdere kleppen, hierdoor ontstaat een spatader (varices.)

Verschillende vormen van spataderen

* Kabelvormig
* Rupsvormig
* Blaasvormig
* Capillair locaties

Ook kan er een aderbreuk of ader ontsteking voorkomen. Spataderen kunnen over het gehele lichaam voorkomen, maar veelal in de benen. Het bloed circuleert door het gehele lichaam vanaf het hart naar de tenen en het hoofd daarna weer terug naar het hart. Door de zwaartekracht zakt het bloed naar beneden (de mens is een rechtopstaand wezen), daarom zitten er in de vaten kleppen die er voor zorgen dat het bloed weer omhoog gepompt wordt. In de knieholte en lies zitten de belangrijkste kleppen, op die plaatsen komen de oppervlakkige en diepliggende aderen samen.(kunnen afknellen)

Bij wie komen spataderen voor

In principe kan iedereen spataderen krijgen, alleen de een is wat vatbaarder dan de ander (genetische aanleg, zwakte van het bindweefsel.) Vaker komt het voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap, of bij mensen die lange tijd stilstaan bijv. door werkzaamheden. Ook degenen die trombose gehad hebben, zullen een groter risico op spataderen lopen. De mens heeft ca. 5 liter bloed in zijn lichaam, wanneer een vrouw zwanger is komt er ca. 2 liter bloed bij. Om te zorgen dat dit extra bloed in het bloedvaten stelsel wordt opgenomen moeten de vaten groter van diameter worden, het hormoon Progesteron, dat door het lichaam wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap, zorgt er voor dat de bloedvaten slap, dunner en groter van diameter worden om het extra bloed op te kunnen nemen. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam ook nog eens ca. 8 liter vocht extra aan. Door de druk van de baarmoeder in het bekken ontstaat er een blokkade van het zuurstofarm bloed dat afgevoerd moet worden naar het hart. De kleppen gaan alleen open naar het hart om te voorkomen dat het terug vloeit in de aderen.

Door de extra bloedbelasting en de zwaartekracht ontstaat er een blokkade waardoor de ader kan uitzetten, dan ontstaat er een spatader.

Herkenbare klachten bij spataderen zijn:

* jeuk
* pijn
* onrustig gevoel in de benen (soms met krampen)
* vermoeide benen
* opgezwollen aderen
* verkleuring en aderontsteking

Trombose

Trombose is gestold bloed dat aan de binnenzijde van de aderen aangekleefd, daardoor ontstaat er een overbelasting van de aderen, doordat het bloed niet meer goed kan doorstromen. Wanneer de ader overvol raakt gaat de rek eruit.(verslapping)

De behandeling

De cliënt wordt wekelijks door middel van massages behandeld. Het tempo bij deze behandeling is laag (stroomsnelheid van het bloed, ca 1 cm per seconde) Het bloed stroomt voor de handen van de masseur uit. Dit heeft een positieve uitwerking, doordat het oude bloed uit de venen gemasseerd wordt en afgevoerd. De doorstroming wordt op gang gezet zodat de venen weer met vers bloed worden gevuld. Het omringend weefsel komt daardoor in een betere conditie, de huid wordt steviger waardoor de spatader meer weerstand ondervindt. Ook na de bevalling wordt de spatader therapie nog enkele weken door behandeld.

Om een goed resultaat te behalen bij zwangere vrouwen is het van belang tijdig met de spatader therapie te starten, zo rond de 20ste week, 1 behandeling per week. Nadat de vrouw bevallen is wordt de therapie na 1 week weer hervat de eerste keer bij haar thuis daarna afbouwend tot 7 behandelingen in de praktijk.

* 3 x 1 behandeling per week
* 3 x 1 behandeling om de week
* 2 x 1 behandeling om de 3 weken

Bij zeer ernstige patiënten kant het schema afwijken, abrupt stoppen kan klachten van ontwenning geven. Belangrijk is de leefregel in acht te nemen.
Bij thuis behandeling zijn er extra kosten aan verbonden.

Massage technieken bij spataderen

De massage technieken bestaat uit:

* Drukken met de handmuis van beide handen aaneengesloten in de richting van het hoofd (hart.)
* Trekkende bewegingen van de vingers met beide handen aaneengesloten, richting het hart.
* Frotteren met 1 a 2 ruwe handdoeken richting het hart
* Snijden.

Doel van deze methoden

Het doel van deze methoden is om een betere doorstroming van het bloed te krijgen en de blokkades op te heffen, minder klachten.

* Na enkele massages is er stabilisatie, d.w.z. er komen meestal geen spataderen meer bij. Dit is afhankelijk van het leefpatroon dat de vrouw volgt.
* De pijn vermindert, toestroming verdwijnt vrijwel gelijktijdig.
* Spataderen die tijdens de huidige zwangerschap zijn ontstaan, trekken geheel of vrijwel geheel weg.
* Oude spataderlocaties, worden over het algemeen lichter van kleur, doen minder pijn of geven geen pijnklachten meer.
* Vocht in de benen wordt tijdens de behandeling verminderd.
* Pijn en vermoeidheid in de benen nemen af.
* Steunkousen worden tijdens de therapie niet gedragen

Doelgroepen:

* Zwangere en niet-zwangere vrouwen
* Mannen

De leefregels zijn:

* Bij staan liggen ed. de knieën los cq. Gebogen houden
* Bij vermoeidheid van de benen zoveel mogelijk niet met de benen over elkaar naar beneden maar benen omhoog ter hoogte van het hart, kussen onder de benen.
* Zitten, benen iets omhoog door middel van ondersteuning van een bankje.
* Zo min mogelijk staan zonder over strekte knieën, blijf in beweging.
* Fietsen, zacht zadel (schapenvacht), ronde randen.
* Geen knel zittende kleding, zoals bijv. panty’s, kniekousen ed.
* Geen hoge hakken
* Massages alleen door spatader therapeut
* Wandelen en liggend fietsen
* Uitkijken dat je de benen niet stoot
* Sporten is goed, alleen geen springende bewegingen of rennen. Geen fitnes en paardrijden
* Niet tillen
* Extreme warmte wordt afgeraden, dit geeft verdere vaatverwijding.